Home
Pupinfo
Contact
Onze honden
Algemene informatie
crowndyke cavapoo's
van pup naar jonge hond
Fotogallerij
Een puppy kopen?
Gastenboek
CAVAPOO CROWNDYKE
Westerwolde-Holland
Een puppy kopen?

Kies verstandig: voor uzelf en voor de hond.

 

Dus welke keuze maakt u? Gaat u voor zo apart mogelijk, en denkt u ‘maar het ziet er zo schattig uit?’ of ‘het geeft hem zoveel persoonlijkheid’? Of kiest u voor een verantwoord gefokt dier zonder overdrijvingen dat gezond oud kan worden?

Kiest u voor zo goedkoop mogelijk? Of beseft u dat goedkoop wel eens duurkoop kan worden als u er niet op let dat uw pup een gezonde en stabiele basis heeft? Dierenartskosten of kosten voor gedragstherapie kunnen flink oplopen, en bovendien brengt een ziek huisdier verdriet en zorgen met zich mee.

Elke pup koper heeft hierin zijn eigen verantwoordelijkheid.

 Hoewel een fokker nog zo zijn of haar best doet, blijft een hond een levend wezen en als fokker heb je niet alles in de hand, je kunt alleen je best doen. 

Huis en tuin puppy proef maken. 

 

Als je binnenkort een puppy krijgt heb je waarschijnlijk al nagedacht over welke hondenspulletjes je allemaal voor hem in huis gaat halen. Maar had je ook al bedacht dat bepaalde dingen in huis juist beter even weggeborgen kunnen worden? Een pup is erg nieuwsgierig, je huis goed “puppyproof” maken kan dan ook ongelukken voorkomen.

Ga na of er dingen binnen “pupbereik” staan die giftig of gevaarlijk kunnen zijn. Denk hierbij niet alleen aan schoonmaakmiddelen en voedsel, of scherpe voorwerpen maar ook aan losliggende electra snoeren.

 

De tuin.

 

Ga even na of je erg giftige planten in de tuin heb staan. Als je puppy nooit alleen in de tuin is, beperk je natuurlijk het risico dat hij iets opeet. Maar het is nog steeds de moeite waard om even te checken. Bepaalde planten zijn namelijk heel erg giftig. Neem bijvoorbeeld de oleander waar een blaadje al dodelijk kan zijn voor hond. Zorg voor een goed omheinde tuin waar de hond niet zelfstandig uit kan vluchten.

 

Een reu of een teef?

 

Of je nu kiest voor een reutje of voor een teefje, ze zijn beiden even lief van karakter. Reuen zijn zelfs vaak nog grotere knuffels als teven (zegt men..) Ook zijn er weinig karakterverschillen in de verschillende kleuren. Iedere Cavapoo, van welke kleur ook, heeft zijn eigen lieve en soms eigenwijze karakter. Dat kan per hond verschillen en heeft niets met de kleur te maken. 

  • Teefjes zijn meestal wat kleiner dan reuen. Ze worden ongeveer ieder half jaar loops.  Ze verliezen dan een dag of tien wat bloed en zijn dan zeer aantrekkelijk voor reuen, hetgeen soms wel 3 weken kan duren.
  • Teefjes worden soms (dan kan per hond zeer verschillend zijn) als ze wat ouder zijn wat rustiger dan de reuen.
  • Reutjes zijn meestal wat forser dan de teefjes. Ze hebben de neiging om bij het wandelen over ieder plasje of geur hun eigen geur te willen zetten door een klein plasje te doen. Dit kan heel vaak voorkomen worden door het van jongs af aan sterk te ontmoedigen en de pup/hond op te voeden.Ook blijven reuen op oudere leeftijd vaak actiever dan teven.

 

Heb je al een hond dan is het verstandig om een pup van hetzelfde geslacht te nemen. Zo kun je tijdens de loopsheid van het teefje problemen en eventuele ‘ongelukjes’ voorkomen. In ‘gemengd gezelschap’ moet daar tijdens de loopsheid van het teefje zeer goed op gelet worden.  Een ongeluk zit in een heel klein hoekje en als het tijdens de loopsheid de ‘juiste tijd’ is kan een teefje door een reutje gedekt worden voordat je tot 3 kunt tellen!

 

Pups en jonge honden krijgen nog meerdere kleine maaltijden over de dag verdeeld maar de volwassen honden krijgen meestal een of tweemaal per dag een maaltijd. Natuurlijk mag er ook af en toe een hondenkoekje gegeven worden. Maar pas op! Cavapoos hebben heerlijke snoetjes met van die grote vragende ogen en dan bestaat al snel de neiging om toch nog een extra koekje te geven.

Gebruik bij het voeren van brokken dan ook een maatbekertje, zodat je hond iedere dag dezelfde hoeveelheid krijgt. Voer ook ‘met je ogen’ om zo  eventueel de hoeveelheid voer te kunnen aanpassen.